Moview Review: The Salesman | YUK'S TROVE

nuffnag

SALES

Moview Review: The Salesman

review filem iran,the salesman

Moview Review: The Salesman

filem salesman nie merupakan filem hasil karya asghar fahardi..
yuk suka sangat dengan filem asghar farhadi...sbb minat sangat dengan pengarah nie..
nie kali ketiga yuk review filem asghar fahardi..
antara karya asghar yang yuk pernah review ialah:
dah baca ke??klau belum baca cepat dan tengok filem nie..sbb filem dia mmang best..
filem the salesman nie telah menang anugerah academy untuk filem asing terbaik pada tahun 2017.
nie merupakan kali kedua asghat fahardi menang anugerah academy untuk filem asing terbaik..wow hebat kan..
sebelum asghat menang filem asing terbaik dengan filem a separation..
urm..iran boleh menang 2x anugerah academy....malaysia bila lagi??tunggu jelar..tu pun klau dapat kan...huhu..

ok..back to the filem the salesman ye..
movie nie bermula apabilan seorang pasangan suami isteri emad(suami) & rana(isteri) yang terpaksa meninggalkna rumah lama mereka disebabkan oleh faktor keselamatan.apartment yang mereka duduk hampir runtuh,jadi mereka berpindah kerumah baru.

rumah baru mereka agak ok..tapi..apa yang pelik nya..barang-barang penyewa sebelum nie masih lagi berada dalam rumah tersebut..
pemilik rumah tersebut bgtau yang peynyewa lama sudah berpindah..tapi barang2 je yang dia x ambik lagi...pemilik rumah tersebut sudah banyak kali suruh keluarkan barang3..tapi smpai sekarang penyewa lama tu x ambik lagi brang dia..

btw..penyewa lama merupakan ibu tunggal dan ada seorang anak.
dsebabkan emad n rana xde tempat tinggal..so mereka terpaksa jugak berpindah kat tempat tersebut.jadi mereka letak semua barang penyewa lama dekat luar rumah..


tapi..emad dan rana pelik...siapakah penyewa lama mereka??
kenapa perempuan tu x datang ambik barang mereka??
pendudk kat ctu pun..x nak cerita lebih pasal perempuan tu...apa yang penduduk ctu bgtau yang penyewa lama tu perempuan yang x berapa baik..

tapi..plot movie the salesman menjadi semakin menarik apabila pada suatu hari emad balik dari kerja dan melihat darah kat tangga...then jiran dia bgtau isterinya kena pukul dari belakang oleh lelaki misteri..siapakah lelaki misteri tu???kenapa dia pkul rana??adakah lelaki tersebut tertukar rana dengan penyewa sebelum nie??

manakala rana pun x nak bgtau detail ttang kejadian tersebut..rana cam nak lupakan je kejadian tersebut n bgtau emad just lupakan je...
tapi..emad nie xleh lupakan..dia nak cari siapakah lelaki misteri tu..
then bermula lar misteri yang akan terungkai..
kisah gelap dan identiti penyewa lama...akan terungkai..
dapatkan emad membalas dendam untuk isteri dia???kena lar tngok movie the salesman nie..

Moview Review: The Salesman
nie lar emad dan rana...klau uols perasan..asghar suka sangat ambik pelakon nie..emad pernah berlakon dalam filem about elly & filem a separation manakala rana pernah berlakon dalam filem about elly

best ke movie the salesman nie??

bagi yuk..yuk lagi suka movie a seperation lagi...but the salesman nie pun best gak..
both movie menunjukkan masterpieces asghar fahardi..
as usuall asghar akan mulakan cerita dengan plot yang simple..then penonton akan dipesembahkan dengan misteri..whodunits??...whatdunits???..then whydunits??
kebiasaanya asghar akan menutup karya nya dengan somthng yang kita akan berfikir...
klau kita berada di tempat mereka... apa yang kita akan lakukan??

tajuk movei nie diamabil daripada plays "death of the salesman" karya arthur miller..
klau uols seorang yang sukakan art dan sastera..uols akan dpat tengok persamaan filem the salesman dengan play "death od the salesman"


asghar ada juga memasukkan satu lagi plays gholem hossein iaitu "Cow"
dalam movie nie ketikan emad mengajar tentang plays "cow" ada seorang murid bertanyakan emad "sir how man become a cow?" lalu emad menjawab "gradually"
filem nie a perfect example how people...society...become a cow..
eventually you also will see...how emad become a cow..

jom  kita tengok trailler movie the salesman


1 comment:

  1. If you want your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (even if they're dating somebody else now) you must watch this video
    right away...

    (VIDEO) Have your ex CRAWLING back to you...?

    ReplyDelete

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...