Apakah Tekanan Darah Tinggi @ Hypertension? | YUK'S TROVE

nuffnag

SALES

Apakah Tekanan Darah Tinggi @ Hypertension?

ApakahTekanan Darah Tinggi ? Bahaya tak ada Darah Tinggi ? Boleh bawa maut tak kalau ada Hypertension??"

Apakah Tekanan Darah Tinggi @ Hypertension?


soalan nie mesti yang selalu menghantui penghidap penyakit darah tinggi.
mungkin ada segelintir dari kita sudah biasa dengan penyakit nie..
tapi..yuk rasa masih rmai yang tidak tahu atau keliru dengan penyakit darah tinggi...so arie nie yuk nak share sedikit info tentang penyakit darah tinggi

Tekanan Darah Tinggi ialah tekanan darah di dinding arteri yg meningkat terus-menerus pd 140/90 mmHg atau lebih.

[wajib baca; apakah ckd(chronic kidney disease)?]

Tekanan darah melibatkan dua pengukuran, sistolik ( tekanan pd dinding arteri ketika otot jantung berkontraksi) dan diastolik ( ketika otot jantung relax.) 

Tekanan darah normal pd saat anda istirahat adalah dlm sistolik (bacaan atas) 100–140 mmHg & diastolik (bacaan bawah) 60–90 mmHg.


tanda-tanda anda mempunyai penyakit darah tinggi




  • rasa Sakit atau pening kepala berpanjangan serta rasa muak/muntah.
  • Cekang urat tengkok
  • Pendarahan di hidung(jarang2).
  • Cepat Keletihan.
  • Wajah yang kemerah-merahan.
  • Emosi kurang stabil...cepat panas baran.

siapakah yang berisiko untuk mendapat hypertension?


  1.  Umur melebihi 50 tahun.
  2.  kerap mengambil makanan yang bergaram & berminyak/ berlemak(risiko untuk mendapat darah tinggi tu ada so anda kurangkan makan semua ni)
  3. Berat badan berlebihan(urm...diet jelar)
  4.  Keturunan ada hypertension
  5.  kurang makan buah & sayuran(so lebih2 le makannya)
  6. malas untuk bersenam(start exercise dari sekarang at least 15 min a day.. kasi peluh meleleh.. .garam dari badan keluar le.)
  7. pengemar tegar kopi/ kafein(kurangkan..banyakkan minum air kosong)
  8. Berokok(buang jelar rokok tu..bukan ada manfaat pun)
  9. mengambil minuman keras(berhenti je..dah tahu haram kan)
  10. selalu Stress (stress tingkat hormon adrenaline tau!!.. so blood pressure pun naik menggunung)


Ubah je le apa diatas tu dan terapkan lar gaya hidup lebih sihat.
darah tinggi nie tak de lar problem sangat kalau anda dapat mengawalnya. Tpi KOMPLIKASInya yang buat anda tak syok!!..klau dpat kompilkasi seperti kat bawah ni...boleh bikin kita K.O. tau...so jangan main2 denga darah tinggi nie.


[wajib baca: perut boroi boleh membunuh]

komplikasi penyakit darah tinggi

Apakah Tekanan Darah Tinggi @ Hypertension?,komplikasi darah tinngi dan hypertension

A.Serangan jantung atau stroke
Hipertensi menyebabkan penebalan & pengerasan dinding arteri ( dipanggil arteriosclerosis) sehingga jantung terpaksa kerja keras & boleh dpt serangan jantung atau kegagalan jantung.jika dinding artery coronary pada jantung sendiri tersumbat...anda berisiko tinggi untuk kena HEART ATTACK. Dan bila Darah kurang sampai ke otak(arteriosclerosis) atau pecahan darah diotak disebabkan oleh tekanan darah terlalu tinggi..maka anda kena STROKE....habis sebelah badan anda LEMBEK...NO FUNCTION!!..dipanggil Hemiplegia.

B. Aneurisme atau pembesaran abnormal pada arteri ( mengelembung) 

jika ada peningkatan pada tekanan darah tinggi maka Dinding arteri mengelembung & menjadi nipis...lalu PECAH!!... PERDARAHAN berlaku.jika pecah Aneurism Pembuluh Aorta....mati lar jawabnyer. Klu pecah Aneurism Retina Artery mata...anda RABUN atau BUTA.

C.Pembuluh darah kecil di GINJAL rosak 
 Nie akan menghalang ginjaluntuk berfungsi dgn baik. Maka kedua2 belah kaki, perut & muka anda bengkak. Anda kerap buang air kecil waktu malam tapi volume urine keluar sedikit2 je.

D.Sindrom metabolik
 Kadar trigliserida naik, kadar kolesterol baik (HDL) turun, kadar gula dlm darah meningkat sbb badan alami sidrom resisten insulin...maka penyakit jantung & diabetik lagi meningkat dan lagi teruk!!

[wajib baca: jenis-jenis diabetes]

darah tinggi ada berapa jenis??


Hipertensi ada 2 jenis:

A. 90–95% "hipertensi primer", tekanan darah tinggi tanpa penyebab yg jelas. 
B. 5-10% " hipertensi sekunder" mempengaruhi ginjal, arteri, jantung, atau sistem endokrin anda.

(sumber: Dr. Abdul Rahim)

jadi Ubahlah pola makan & gaya hidup anda.. ubat darah tinggi kena selalu ambik dan jangan tinggal supaya dpt kontrol tekanan darah & kurang risiko komplikasinya. Ubat boleh dihentikan bila darah tinggi dpt dikontrolkan tpi perlu ada routine cek up...sbb komplikasi darah tinggi boleh kena anytime.ingat!! ubat hanya boleh berhenti bila doktor suruh berhenti..jangan pandai2 nak berhenti makan ubat sendiri..

klau uols nak mengawal tekana darah anda atau klau uols nak mencegah daripada mendapat tekanan darah tinggi yuk cadangkan uols minum triple-t

Apakah Tekanan Darah Tinggi @ Hypertension?,darah tinggi, triple-t, bydrazlan, kecantikan & kesihatan, testimoni triple-t


triple-t nie merupakan hasil kajian pakar toxicology,dr Azlan so memang selamat untuk diminum dan terbukti di makmal dapat:
  • mencuci organ-cellular detox
  • memulihkan sel hati dan buah pinggang
  • menghapuskan sel lemak yang berbahaya
[wajib baca: info triple-t]

(disclamer,produk nie tidak bertujuan untuk merawat atau menyembuhkan penyakit)

antara testimoni triple-t

Apakah Tekanan Darah Tinggi @ Hypertension?,darah tinggi, triple-t, bydrazlan, kecantikan & kesihatan, testimoni triple-t


Apakah Tekanan Darah Tinggi @ Hypertension?,darah tinggi, triple-t, bydrazlan, kecantikan & kesihatan, testimoni triple-t


Apakah Tekanan Darah Tinggi @ Hypertension?,darah tinggi, triple-t, bydrazlan, kecantikan & kesihatan, testimoni triple-t


Apakah Tekanan Darah Tinggi @ Hypertension?,darah tinggi, triple-t, bydrazlan, kecantikan & kesihatan, testimoni triple-t

nak tngok testimoni pengguna triple t yg lain???klik cni TESTIMONI TRIPLE- T

BERMINAT UNTUK MENCUBA TRIPLE T??
WASAP 017-9345465
UNTUK DAPATKAN HARGA PROMOSI...
N JGN LUPA LIKE PAGE NIE..BNYAK INFO YG UOLS BOLEH DPT DARI
PAGE NIE..PREMIUM PRODUK BY DR AZLAN


4 comments:

  1. Replies
    1. sama-sama..btw thanks sbb sudi baca..

      Delete
  2. macam-macam penyakit sekarang... so kena berjaga-jaga terutama sekali permakanan kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu feyliez...mencegah lebih baik daripada mengubati

      Delete

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...