resepi kek pisang almond gebu & sedap
arie tu kat umah ada banyak lar pisang kapas..uols panggil pisang montel kot...hihi..
nak buat cengkodok dah bosan...tiap2 hari buat cengkodok kan..
so nak ubah lar taste ckit..tiba2 tekak nie nak makan kek pisang plak...
sebenarnya malas nak buat kek pisang sbb selalu x jadi...hahaha..klau buat mesti jadi bantat..
stress jugak lar,,sbb kek pisang nie senang je buat sbnarnya..
urm...tapi sebab nak makan sgt...so kna buat jgak...
mula lar misi mencari resepi kek pisang yang sedap..
[wajib baca : resepi cinnamon roll]
nasib baik sifu ina ada share resepi kek pisang almond kat page dia,,page azlina ina fans..uols mesti kenal kan..aku mmng percaya kalau resepi yg sifu ina share..resepi dia mmang menjadi dan sedap,,
n yang paling penting senang...sambil tidur pun boleh buat hhahahha..
meh,,,aku ajar cara-cara untuk buat kek pisang almond yang gebu dan sedap versi aku...cepat sediakan pen dan kertas.
bahan-bahan
- 1 cawan piang yang telah dilecek
- 3 biji telur
- 1 sudu besar ovalate
- 1 cawan gula perang.. klau nak guna gula pasir 3/4 cawan je.
- 3/4 cawan minyak masak
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1-2 titis esen pisang
- 1 sudu besar jus limau nipis@ cuka makan
- almond flake
cara-cara
- mix kan telur,gula perang,esen pisang dan ovalate.pukul sampai kembang ye.
- ayakkan tepung,baking powder dan soda bikarbonat
- masukkan secawan pisang kedalam bahan2 yang dpukul tadi.
- masukkan tepiung yang diayak kedalam mixer.mix sehingga rata.
- finally masukkan minyak masak dan jus limau nipis.mix sehinggan sebati.
- masukkan adunan kek pisang kedalam bekas pembakar.tabur almond flakes kat atas.
- bakar kek pada suhu 170c.masa 25-30 min.tngok atas oven uols k.klau oven saya dalam 45 min baru nice dia masak.
[wajib baca: resepi air teh bunga@ crysanthemum]
tips untuk membuat kek pisang
- klau xde pisang kapas boleh guna pisang berangan, atau pisang emas.tapi saya lebih suka guna pisang kapas sbb kek akan jadi lebih cantik
- gunakkan 1 cawan pisang yang dilecek ye..sukat..jangan lebih.klau lebih kek kau jadi bantat,klau bantat jangan salahkan resepi aku ye,,hihi..
jom kita tengok hasil daripada resepi nie..
aku guna acuan nie.besar..so dalam 45 min dah masak.klau acuan kecik tu..lagi cepat dia masak.
wah..cantik kan kejadian dia..gebu gtu..
ok..kita potong nak tngok gebu x...konfirm gebu lar uols..lembut sangat...sedap tu x yah cter lar..mmng sedap wei..
bila makan dengan kacang kat atas tu lagi lar sedap..aroma almond n almond yg crunchy membuatkan kek nie lagi sedap..berbeza ngan kek pisang uols beli kat kedai tu..sape yang x cuba rugi tau..
sedap x kek pisang almond??
INFO PENTING:
No comments:
Post a Comment