Movie review: Room | YUK'S TROVE

nuffnag

SALES

Movie review: Room


film room nie dah keluar pada tahun 2015..tapi aku baru je tengok tahun nie and fall in love with this movie..actually film nie based on the novel the room..
urm...novel tu aku x sempat nak baca lagi.,,klau movie dia dah best,,
novel dia mesti lar lagi best kan,,,

bila lar movie melayu nak jadi hebat camnie..ops lupa..nak buat camne..novel melayu pun ke laut..
hopefully novelist melayu berubah and can make novel yg bagus cam novel the room nie,,
actually banyak je novel english yang bagus..perhaps you can read my books review.

movie Room nie pasal ape??

filem room nie menceritakan kisah yang very inspiring about jack(Jacob Tremblay),seorang budak 5 tahun yang dijaga oleh maknya(brie Larson)
alah cter nie gini pun best,,biasalar klau mak jaga budak kan..huhu..sabar dulu..ko mie,,
nie buka movie biasa ok...ape yang menarik jack and mak dia tinggal di dalam sebuah bilik(room) sebesar 10 x 10 kaki sahaja..boleh ko bayang kecik mana..mmng kecik lar..
bilik tu xde tingkap..cuma kat roof tu ada ckit cermin.dia panggil starlight untuk bg cahaya masuk.
senang cter bilik nie macam kontena..

tengok..xde tingkap..ada ruang kat atas tu je untuk cahaya masuk


dalam bilik tu nothing,,no tv..no internet..mmang bosan lar..hanya kasih sayang mak sahaja yang memenuhi hidup jack..sometimes mereka bermain games n telling stories..
tapi..biasa lar budak2 kan..bila dah start besar mereka tnya macam2..nak tahu tulat..nak tahu ini lar..
so same as jack...smpai satu tahap mak dia stress..n mngambil keputusan untuk melarikan diri daripada bilik tu...
nak keluar dari bilik tu bukan senang sbb pintu hnya boleh dibuka dari luar,,so mak dia pun very risky plan to escape from the room.tapi..mereka x tau yang dunia luar lagi kecam..
mereka perlu berhadapan dengan outside world yang akan menjadi the scariest thing yet.

[wajib baca: movie review the visit]

persoaln dia..
kenapa mereka terperangkap dalam bilik??
dapatkah mereka keluar  dari bilik tu??
kenapa mereka takut dengan dunia luar??
arr...banyak sangat persolan  so uols kena tngok sendiri movie nie..

best ke movie room nie?

aku nie jenis x suka tengok movie cinta2..sedih2 nie..but this movie aku berjaya tengok smpai habis,,
so ko rasa best ke x??
hanya certain movie yang boleh membuatkan aku gelak and nangis at the same times..
biasa kita tengok pengorbanan seorang ibu..n bagaimana seorang ibu inspired anak kan..
but dalam movie nie...anak yang memberi semangat kepada ibu untuk terus hidup dan survive..that the most beutiful things in this movie yang aku nampak..

[wajib baca : movie review the boy]

movie nie mula2 tengok mmang ko akan rasa,,benda ape lar movie nie...
but as the plot grow..semua persoaln kau akan terjawab satu persatu...
tapi,,benda yang aku konpius dr awal  hingga akhir ialah jantina si budak jack...haha..
mula2 tngok..nmpak macam perempuan..kenapa mak dia panggil jack..
urm...mak dia saje kot,,,sbb serius aku tngok cam perempuan..
dekat last tu,,baru aku perasan..lelaki kot,,sbb semua orang ckp HE,,klau girl mesti SHE...haha
teruk btul aku nie..kecelaruan identiti..haha..
kau jgn gelak lebih2 plak,,try kau tngok movie nie...mesti kau igt jack tu girl.

bukan setakat pelakon hebat,pengarah pun hebat,tngok camne diaorg ambik scene dalam blik yang kecik..huhu..smngat btul..kadang2 pengarah terpaksa masuk dalm tub mandi..sbb x ckup ruang.

klau kau tngok movie nie...lakonan dia mmang convincing lar..so aku try lar cari..camne mereka boleh buat lakonan yang hebat n mnjiwai watak..sbb untuk menjiwai watak dlm movie yg sebegini memerlukan emosi..

urm..patut lar..pelakon watak mak dlm movie nie(brie Larson).untuk menjiwai watak dia menyendiri dalam bilik untuk sebulan tanpa tv,telephone and internet tau..huhu..mula dia ckp biasa je..sbb dia nie introvert n dah biasa sorang2 nie..but at the end of the week.dia rasa depressed sgt2..n akan menangis sepanjang hari...urm...klau x prcaya try kau buat...klau aku lar..sehari pun dah jadi gila aku rasa..haha.

omputih..mereka mmng profesional klau bab kerja..mereka akan do anthing untuk menjiwai watak.sama gak hero movie the walk.dia belajar berjalan atas tali dengan phillpe tu sendiri tau..movie the walk nie berdasarkan phillepe tu..huhu..no wonder lar bayaran untuk mereka sampai berjuta-juta.

klau pelakon malaysia urm...ada rupa boleh lar jadi hero@ heroin...lakonan hancur..mlas

[wajib baca: pelakon wanita paling mahal 2016]

ok jom tngok trailer movie the room nie..


sape yang dah tngok??best x movie nie?


2 comments:

  1. selalu dengar filem ni dipuji ramai, cuma belum berkesempatan lagi nak tengok. Mesti besttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best sis..wajib tengok...hihi

      Delete

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...