Petua Merawat Ulser Secara Semulajadi | YUK'S TROVE

nuffnag

SALES

Petua Merawat Ulser Secara Semulajadi

cara-cara merawat ulser mengunakkan bahan semulajadi


ULSER di bahagian mulut mungkin perkara biasa bagi sesetengah orang. Sesiapa sahaja tidak kira jantina dan umur boleh dijangkiti ulser sama ada di bahagian lidah, dinding dalam mulut atau sekitar tekak.
Walaupun ulser boleh diubati dan tidak berlarutan untuk tempoh lama, namun faktor penyebab masih tidak dikenal pasti.

Factor-faktor penyebab ulcer:

  • tekanan atau kecederaan dalam mulut dan lidah
  •  makanan seperti sitrus atau buah-buahan berasid boleh mengakibatkan ulser atau menjadikannya lebih teruk.
  • berus gigi yang tidak bersesuaian atau berkualiti kadangkala boleh menjadi penyebab ulser.

Apabila berlaku ulser, seseorang akan mengalami beberapa tanda seperti bengkak-bengkak kecil yang pedih di bahagian mulut terutamanya di sekitar lidah, dinding mulut, lelangit atau tekak. Bengkak tersebut berwarna keputih-putihan atau kelabu dan terdapat lingkaran merah sekitarnya.

Ulser amat memedihkan dan kadangkala kesakitan dialami memberi kesan produktiviti seharian. Bagi jangkitan yang teruk, ia datang bersama demam dan kelesuan.

Oleh yang demikian, amat penting bagi seseorang itu menjaga kebersihan dan keselamatan di bahagian mulut agar tidak dijangkiti ulser yang boleh mengakibatkan rasa tidak selesa.

Jadi hari nie saya nak share petua merawat ulser secara semulajadi..senang je..
Kebanyakkan bahan-bahan nie ada kat dapur anda semua


tips merawat ulser secara semulajadi


Air garam
Kaedah tradisional ini amat popular dan telah dilaksanakan sejak zaman dahulu lagi. Anda boleh berkumur dengan air garam dua atau tiga kali sehari bagi mengurangkan kesakitan atau mematikan kuman yang mengakibatkan ulser.

Air kelapa
Kenaikan suhu tubuh manusia juga merupakan salah satu penyebab berlaku ulser. Oleh yang demikian, adalah penting bagi seseorang itu minum air mencukupi atau amalkan minum air kelapa untuk mengimbangi suhu badan.

Marjerin
Mungkin ramai tidak tahu marjerin berupaya menyembuhkan ulser mulut. Anda hanya perlu letakkan marjerin di sekitar kawasan terkena ulser dan ulangi sehingga ulser betul-betul sembuh. Petua ini sesuai bagi kanak-kanak kerana tidak menyakitkan.

Soda penaik
Soda penaik dipercayai mampu menyembuhkan luka termasuk ulser. Dengan campuran bersama sedikit air suam, ia boleh di letakkan di bahagian yang dijangkiti ulser untuk penyembuhan pantas.

Madu
Umum mengetahui kebaikan dan manfaat madu terhadap kesihatan. Agen pembunuh bakteria yang terkandung dalam madu mampu menyembuhkan luka dan jangkitan dengan cepat. Begitu juga ulser, madu mampu merawat penyakit tersebut dengan berkesan.saya cadangkan anda mengunakkan golden-b by dr azlan untuk merawat ulcer.

[wajib baca: info golden-b]

Artikel kredit to: © Utusan Melayu (M) BhdGolden-bProduk penyelidikan terbaru Dato' Prof. Dr Azlan, madu yang dihasilkan lebah yg dipelihara, adalah campuran madu terpilih hasil dari ladang herba yang dipantau oleh pakar penyelidik.golden-b merupakan madu kelulut asli.

Golden-b mempunyai  anti oksidan yang tinggi jadi sangat sesuai untuk merawat ulcer mulut,lidah dan luka.bukan itu sahaja..golden-b juga mampu merawat ulcer yang berada dalam perut.dengan hanya titiskan  golden-b dibawah lidah…inn shaa allah ia mampu merawat luka dalaman


 berminat untuk dapatkan golden-b??


wasap +017-9345465
wasap +017-9345465
wasap +017-9345465

wasap sekarang untuk dapat harga promosi dan diskaun berganda..

2 comments:

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...