Perniagaan House of Cat Disihir | YUK'S TROVE

nuffnag

SALES

Perniagaan House of Cat Disihir

kisah sedih perniagaan House of cat disihir

Perniagaan House of Cat Disihir

sape yang x kenal dengan house of cat kan..
dulu house of cat nie viral n famous jgak lar,,
klau uols x kenal..mmang sah ko bukan dduk di malaysia..hahaha..
jgn marah,,gurau je,,,

tapi..lepas viral arie tu,,house of cats nie tiba2 senyap..
yuk pun pelik gak..kenapa tiba2 senyap..
tut..tut...dengar cter house of cat dah nak tttup...
urm...kenapa plak house of cats nak ttup..

ok,,,klau uols nak tahu kenapa house of cats tutup..
anda kena baca kisah sedih nie,,
kisah nie bukan rekaan yuk semata-mata..tapi..nie adaalh kisah benar..
kisah nie diceritakan oleh house of cats sendiri kat pagew mereka..
tekejut jgak lar yuk..urm...zaman sekarang nie..ada lagi orang mengamalkan sihir..
memang kejam n x berhati perut lar org yang buat tu..

tapi..betu lar org ckap..klau  mmang dah sakit hati n hati busuk..
mereka akan buat ape saja utk puaskan hati mereka..termasuklah mensyirikkan allah..
yuk sahare cerita nie,,supaya menjadi ikhtibar buat semua..
uols ingat buat bisnes nie senang ke.bnyak dugaan ..
nie salah satu daripadanye..
kesian house of cats..

ok jom kita baca kisah sedih dari house of cats.

PERNIAGAAN, SIHIR & SEBUAH PENGAJARAN

Assalamualaikum whbt.
Pelanggan yang bakal dirindui,
Kami terpanggil untuk berkongsi pengalaman berhadapan dengan sihir dan ilmu hitam sewaktu menjalankan perniagaan. Demi Allah, perkongsian ini bukanlah untuk meraih simpati mana-mana pihak, namun hanya sekadar untuk menjawab pertanyaan pelanggan dan berkongsi pengalaman. Mudah-mudahan ia jadi pengajaran buat kita semua.

Siapa house of cat?

Bagi yang baru mengenali, House Of Cat, nama ringkas yang barangkali akan diiingati. Perniagaan ini muncul pada tahun 2013 atas dasar minat terhadap kucing. Koleksi dan bilangan kucing yang kian hari semakin bertambah mendorong kami untuk membuka ruang bermain bersama kucing di rumah. Itupun atas desakan rakan-rakan terdekat dan sahabat. Ketika itu, ruang tamu rumah jadi tempat kunjungan. Dalam diam diam, kami dihubungi beberapa media. Pernah muncul di rancangan Nasi Lemak Kopi O, TV9 serta beberapa buah majalah dan akhbar. Sejak itu, bilangan pengunjung kian hari semakin bertambah. Tak kurang beberapa selebriti turut meluangkan masa. Mei 2016, kami berpindah secara rasmi ke sebuah premis perniagaan di Seksyen 7 Shah Alam dan beroperasi pada hari Selasa hingga Ahad bermula jam 11 pagi hingga 9 malam. Setakat ini, House Of Cat memiliki hampir 53 ekor kucing daripada 12 jenis baka dari dalam dan luar negara.

[wajib baca: melayu berhati busuk]

SAMBUTAN LUAR BIASA
Alhamdulillah, dengan hanya mengenakan bayaran masuk RM5 untuk seorang pengunjung selama satu jam. Perniagaan kecil ini mendapat sambutan luar biasa. Kunjungan pelanggan secara purata pada hari minggu mencecah 250 orang untuk satu hari. Pada hujung minggu (sabtu dan ahad) atau cuti umum, bilangan pengunjung menginjak ke 400 orang satu hari. Bilangan itu meningkat hari ke hari. Terima kasih semua.

PELANGGAN SEMAKIN BERKURANG
Awal Oktober 2016. Bilangan pelanggan semakin merosot. Daripada 250 orang satu hari, kini menurun mendadak sehingga 3 orang satu hari. Ada waktu premis kami tiada langsung kunjungan pelanggan. Kami hanya bersangka baik. Barangkali kemunculan rakan pesaing membuatkan pelanggan sudah punya banyak pilihan. Persaingan ini begitu mencabar, strategi pemasaran kami diperbaiki, layanan ditambah baik. Kami mahu beri servis yang terbaik. Kami mula mengumpul pelanggan tetap dengan menawarkan kad keahlian. Ada yang seminggu 3, 4 kali datang mereka datang. Akrab sudah macam keluarga.

KEJADIAN PELIK & BARANG ANEH
Tidak lama selepas itu, kami mula diganggu. Pada mulanya, beberapa kelibat aneh kerap kali muncul dan melintas di dalam premis. Itupun menjelang malam hari. Gangguan itu berterusan. Kami anggap biasa. Sebagai umat Islam, kami percaya akan kewujudan alam ghaib. Kami menghormati keadaan itu. Barangkali ia juga satu bentuk teguran daripada Allah, untuk kami meningkatkan lagi ibadat kami kepadaNya. Bacaan yassin dan solat hajat dilakukan di kedai setiap minggu.
MACAM ADA YANG MARAH
Semakin hari perniagaan kami semakin merosot. Kami tidak putus asa. Barangkali ada yang kurang dengan perkhidmatan di kedai. Kami duduk berbincang. Kami sediakan borang maklum balas. Kami tanya pelanggan. Semua cakap baik. Semua cakap seronok. Kami pun pelik. Sehinggalah suatu hari, sedang kami sibuk membersihkan kedai. Rutin biasa setiap malam sebelum tutup kedai, kami akan duduk berbual dengan kucing, mop lantai dan vakum bulu bulu kucing yang berterbangan. Tiba-tiba ada guli bergolek sendiri. Kemudian ia berhenti. Kami perhati lama, dan ia bergerak lagi sendiri. Tapi kami endahkan.

Hari berganti hari, makin banyak kejadian pelik berlaku. Barang yang diletakkan di tempat lain beralih ke tempat lain dengan sendirinya. Muncul bau bau busuk yang entah datang dari mana. Macam bangkai. Sesak nafas. Bunyi aneh tu tak tahu nak cakaplah. Memang hari hari. Ada beberapa kali juga lampu kedai tiba tiba terpadam. Satu kedai gelap. Dah la waktu tu ada pelanggan.

IKHTIAR PUN BERMULA
Setelah beberapa minggu berlalu, kami mula cari ikhtiar. Kami tanya orang berpengalaman. Satu persatu bantuan Allah tiba. Hari berganti hari, minggu berganti minggu. Angkara sihir mula menampakkan rupa. Kami mula menderita sakit. Tak kurang hampir setiap minggu staf dirasuk. Buang air kecil berdarah, buang air besar berdarah. Tidur malam di katil, bila bangun sedar dah di depan pintu. Makanan yang baru masak tiba tiba basi. Kami muntahkan macam macam benda aneh. Rambut, darah, cecair hitam, serpihan kaca. Dan ada juga rawatan sampai berjaya keluarkan beberapa paku reput berkarat. Perit. Kami bermandi air mata. Tidur pun dah tak nyenyak sebab ketakutan. Adapun pelbagai gangguan tiba. Kami berserah kepada Allah. Solat dan doa tiada henti kami lakukan.
Beberapa barang sihir juga kami temui, puluhan jarum, kain kapan, syiling lama, kain kuning.

Perniagaan House of Cat Disihir
Ini paku. Keluar dari tubuh. Ada satu yang panjang, satu pendek. Dua dua dah berkarat teruk. Siap ada kain kafan dan kapas jenazah lagi

Perniagaan House of Cat Disihir
Ini rambut, muntah segumpal. Sebenarnya banyak kali muntah. Tapi yang ini satu je ada gambar. Yang lain sakit hati nak simpan


Perniagaan House of Cat Disihir
Antara barang sihir yang muncul di kedai. Serpihan kaca entah dari mana banyak betul


RAMAI YANG UNDUR DIRI
Sepanjang ikhtiar rawatan, beberapa kali kami terpaksa cari bantuan baharu. Ada yang datang satu malam, esoknya beritahu tak dapat tolong lagi, suruh cari yang lain. Ada yang tidak putus asa bantu, tapi akhirnya berhenti juga. Rawatan menampakkan kesan. Tapi itupun cuma bertahan sehari dua. Selepas tiga hari rawatan berjaya, gangguan kembali hebat. Pernah sekali rak buku yang sekian lama kukuh dipenuhi buku agama termasuk yassin secara sendiri tiba-tiba tumbang.

Perniagaan House of Cat Disihir
Paling rare inilah kot:

  •  kain kafan lama
  •  kertas dicelup dengan minyak (ustaz cakap barangkali lemak babi sbb kes ini dh pernah jmpa)
  • kain ada tulisan siam (macam mentera)
  • benang bergumpal
  • puluhan jarum 
  • kain berjahit dengan benang berserabut

PELANGGAN NAMPAK KEDAI TUTUP SEDANGKAN KAMI BUKA
Beberapa kali kami terima aduan pelanggan marah kedai kami tutup. Sedangkan kami di dalam kedai menunggu pelanggan tiba. Dan ada juga pelanggan yang dah melangkah masuk kedai, dan dah bayar pun tiket masuk. Tiba tiba mereka batalkan niat, katanya ada urusan kecemasan dan kami terpaksa pulangkan wang. Kalau sekali tak pelik. Tapi hampir berpuluh kali.

SAKIT SEMAKIN TERUK
Lama kami sabar, penyakit di tubuh makin memburuk. Rawatan secara Islam tiadalah pernah putus. Sebut sahaja Pusat Rawatan Islam mana yang tak pernah pergi. Boleh kata semua kami dah kunjungi. Ruqyah berpuluh kali dibacakan. Meraung, melalak, menggelupur. Semua kami dah rasa. Pun begitu Ikhtiar tetap kami teruskan. Pengsan dan rebah secara tiba-tiba menjadi perkara biasa.

Wang berpuluh ribu habis pun kami tak kisah. Kami tak mahu mengalah. Sayangnya kami dengan House Of Cat. Kami dah tak fikir lagi untung meniaga. Itupun pelanggan masuk minta diskaun kami dah tak tahu nak bagi macam mana. Kami cuma nak kucing terjaga, pelanggan terjaga dan kami semua sihat. Itu sahaja.

TAWAKKAL
Hampir 7 bulan berlalu, kini kami berserah kepada Allah. Sihir di kedai nampaknya makin baik, tubuh ada perubahan. Cuma pelanggan tetap berkurang. Kata mereka, kesan sihir memang membinasakan. Ada yang cakap sihir boleh buat orang jadi gila. Memang pun. Sebab sihir kami hilang kawan, keluarga pun tak sempat nak jenguk. Separuh gila.

Mei 2017, setelah berbincang dan tanya pandangan beberapa mereka yang dalam kelompok ahlinya. Kami berniat untuk berhenti beroperasi. Ya, memang kami sayang House Of Cat. Kami tutup bukanlah sebab kami putus asa dan mengalah. Tetapi sebenarnya kami mahu berehat. Kami sayang kucing kucing. Kami akan jaga semampu yang boleh.

[wajib baca: kisah banduan tali gantung]

KATANYA PERUBATAN & RAWATAN KAMI TAK SERASI...
Selepas pengumuman kami nak tutup kedai, ramai yang prihatin. Ada yang mendoakan, ada yang menuduh, ada yang buruk sangka, dan tak kurang ada yang menjatuhkan semangat. Tapi syukur sebenarnya lebih banyak yang menyokong. Ada yang cakap perubatan kami sebelum ini biasa sahaja, tak serasi, kami tak pandai. Kami harap pihak di luar sana hormat keadaan kami. Cukuplah kami menderita. Izinkan kami berehat. Allah Maha Mengetahui apa dan kenapa kami buat begini. Cukuplah dengan cakap cakap yang menyakitkan dan menyedihkan. Dalam waktu begini kami perlukan kata semangat. Kami dah ikhtiar.

BAGILAH KUCING PERCUMA...
Berpuluh kali kami dihubungi, ramai yang minta kami sedekah dan beri kucing kami percuma. Walaupun ada yang kata bergurau, kami minta maaf. Kami kecil hati. Kucing kucing di House Of Cat sudah macam anak anak sendiri. Mereka kami belai, kami peluk dan kami mandi. Ada pun kami tidak mampu nak jaga, kami akan cari penjaga yang layak. Yang nampak berusaha, yang nampak betul betul akan jaga dan hargai mereka. Dalam keadaan kami dalam masalah begini. Kami minta maaf. Kami susah nak bergurau perkara sensitif. Walau cuma seekor kucing, ia soal kasih sayang dan nyawa.

SIAPA YANG BUAT?
Tak semua boleh kami kongsi. Biarlah kami dan selebihnya Allah Maha Mengetahui. Siapa pun yang lakukan, dan siapa pun yang terlibat. Kami tetap mendoakan yang terbaik untuk kalian. Moga Allah ampunkan dosa kita semua. Kalau suatu hari kalian nak datang jumpa kami, kami alu-alukan. Kami tak berdendam. Cuma ingatlah, Allah Maha Adil.
Bagi sesiapa yang diluar sana, janganlah cakap "inilah Melayu, suka dengki". Jangan jangan. Berhentilah dengan sentimen begitu.

KENAPA SENYAP TAK BAGITAHU AWAL? TIBA-TIBA NAK TUTUP...
Kami senyap bukan bermakna kami tak ikhtiar. Ada sebab juga kami diam. Kalau dari awal kami cerita, nanti ada yang cakap kami nak dapat simpati. Publisiti murahan. Nak pelanggan kesian dan ambil kesempatan. Kami bukan macam tu. walaupun dalam masalah, kami cuba jadi profesional. Kami layan pelanggan sebaik mungkin. Kami hendak beri yang terbaik.

TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YANG MENYOKONG KAMI SELAMA INI
Kepada semua pelanggan House Of Cat, Terima Kasih kerana sudi menjadi sebahagian keluarga besar kami. Kita tetap keluarga. Doakan yang terbaik buat House Of Cat. Mana tahu ada rezeki tiba tiba kami muncul lagi dalam industri. Buat masa ini kami nak berehat dan rawat diri dulu. Pasal kucing jangan risau, semua sihat. Minta maaf kalau ada salah dan silap sepanjang kami beroperasi. Jumpa lagi.

WAKTU LAWATAN AKHIR
Sabtu & Ahad
11.00 pagi - 9.00 malam
Jemput datang sebab kami ada jual barang baru & barang terpakai juga untuk beli makanan kucing dan ubat ubat.

Follow instagram @houseofcat dan Facebook House Of Cat atau House of catzz untuk sebarang kemaskini. Jangan lupa kirim doa.

P/S: Bagi tujuan keselamatan dan nak elakkan salah guna, tak semua gambar kami dapat kongsi. Maaf ya. Cukuplah kita sama sama ambil iktibar dan pengajaran.

Daripada Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda:
 “Jauhilah tujuh jenis dosa besar yang membinasakan. Sahabat bertanya: Wahai Pesuruh Allah? Apakah dosa-dosa itu? Sabda Baginda: Menyekutukan Allah, SIHIR, membunuh jiwa yang diharamkan melainkan dengan alasan yang benar, makan riba, makan harta anak yatim, lari daripada perang dan menuduh wanita muhsan beriman yang tidak bersalah dengan tuduhan zina.”
Hadis riwayat Imam Bukhari (2766) dalam Sahih-nya

Perniagaan House of Cat Disihir
antara yang menjadi mangsa sihir..kucing yang x bersalah nie pun menjadi mangsa..kesian..


camne..sedih kan cerita nie..sampaikan kucing yang x bersalah pun menjadi mangsa..
hopefully kepada buat tu..insaf lar..
btw..pada 22/5/2017 house of cats dah ditutup sepenuhnya...so sad...

Perniagaan House of Cat Disihir


1 comment:

  1. Do you need free Twitter Re-tweets?
    Did you know that you can get them ON AUTO-PILOT AND ABSOLUTELY FOR FREE by registering on Like 4 Like?

    ReplyDelete

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...