Checklist barang baby(newborn) yang perlu dibawa ketika bersalin | YUK'S TROVE

nuffnag

SALES

Checklist barang baby(newborn) yang perlu dibawa ketika bersalin

senarai barang baby@newborn yang perlu dibawa ketika hendak bersalin



bagi ibu2 yang bakal melahirkan anak sulung..mesti pening dok fikir nak bawak ape ketika nak bersalin nanti..

yuk pasti..bukan ibu je yang pening..bapa jugak pening nak bawak ape kan..
tambah2 klau  anak sulung..nak buat camne xde pengalaman lagi kan..

xpe2 jgn bimbang..meh yuk share checklist barang baby yang perlu dibawa ketika hendak bersalin
meh kita tengok:



1) Baju2 baby newborn 3-4 helai. Tp selalu i bawak je lebih in case lah ape2hal kan. Lebih suka pakaikan baby sleepsuit lengan panjang sama ada jenis butang/zip. Senang nak tukarkan pampers sekali bukak je .

2) Pampers newborn. Yg ni pengalaman diri sendiri sepanjang 2x bersalin, dulu masa 1st time bersalin, pampers newborn beli jenis Mamy Poko, tapi bila dah ada pengalaman, baby newborn ni banyak kali berak-kencing, dalam sehari lebih 10x akan bertukar ganti pampers. So i pilih je pampers Pet Pet. Pet pet newborn for me berbaloi kalau pakai utk newborn. Jimat pun jimat, murah pun murah, kualiti pun elok. Bila dah besar sikit nak pakai yg pricey sikit mcm Mamy Poko takde hal .nak beli pet pet newborn secara online??ada promosi lagi tau,,,klick sini

3) Sarung tangan baby and stokin baby. Bawak ala kadar je. Tu pun kali ni tak beli, sebab pakai yg kakak-kakak dia punya yg dulu. Pink pun pink lah, bukannya nampak bila dah bedung nnt. Kahkah!


4) Wipes. Nak bawak byk pun boleh sbb nnti baby byk kali berak.tapi rasanya 2 paket cukup dah, sbb kalau bersalin normal pun 2 hari je kat hospital, kalau ceaser 3 hari .

5) Bedung baby. Bawak 2-3 helai pun dah cukup memadai .


6) Sapu tangan baby. Bawak dlm 2-3 helai kot2 lah nak lap mulut baby bila lepas menyusu/muntah susu .

7) Towel baby

8) Barut baby


9) Pam susu. Pam susu tu memang berjasa sangat2 daripada anak pertama lagi. Tak sia-sia dulu tulis surat dekat husband semata-mata nak merayu beli Medela Freestyle Breast Pump. Awalnya dia tak bagi dulu sbb agak pricey and takut tak berbaloi. Tapi tgk skg? Cc to husband.nak beli madela freestyle breast pump secara online??siap dapat free gift lagi..klick sini

10) Semua ni i packing dalam plastik iKea tu sbb nak nampak lebih tersusun and memudahkan bila nak ambil dalam diapers bag nnti .

Ok tu je lah yg penting (selain minyak2 baby sbb tak beli lg. Hehe). Kalau dulu masa anak pertama, banyak benda bawak! Hihi.Biasalah excited howkayyy nak timang anak. So far, bila dah masuk 3x nih, perasaan membuak nak shopping tu ala kadar je and beli mana yg penting je

 info kredit to: irine nadia marcello


yuk just nak tambah..klau uols ada budget lebih boleh jgak order set bakul n tilam baby sebelum bersalin..cantik kan set tilam n bakul nie kan..

yang bakul bertangkai tu..uols boleh lar letak botol susu ke..pampers ke..lagi canrik dari bag ikea kan..hihi...konfirm semua nurse puji cantik..hihi..

untuk pelbagai design set bakul n tilam baby boleh klick sini
klau untuk promosi set tilam dan bakul baby..klick sini

2 comments:

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...