movie review: A Separation | YUK'S TROVE

nuffnag

SALES

movie review: A Separation

review filem a separation


urm..lama dah kan yuk x review movie nie..huhu..
last review...yuk review movie hunt for wilderpeople kan..
dah baca ke??

sorry lar...x smpat nak review movie..busy ckit..
movie dah tengok banyak...tapi review je blum lagi..

hari nie nak review filem a separation..
nie bukan filem hollywood..bukan jugak bollywood..n jauh sekali filem melayu kan,,haha.
nie filem dari iran...

actually yuk agak impress dengan filem iran nie...x sangka iran dapat menghasilkan filem yang begitu puitis n remarkable plot...
disebabkan movie nie..yuk dah jah jatuh cinta dengan karya asghar farhadi...
dia jugak pengarah all about elly...nnti yuk review filem tu ye,,
but today yuk nak review a seperation sbb bagi yuk filem separation lagi menarik dari all about elly..
but..both film are very great actually..
malas nak bebel panjang jom kita tenok synopsis movie nie,,

nie lar family dlm movie nie..simin..nader..dan anak dia termeh

movie a separation mengisahkan kisah penceraian antara simin dan suaminya nader.
simin nie dia nak tinggalkan iran n ajak suami dia pergi oversea sbb simin nak a better education for her daughter,termeh.lagipun life at oversea much better than iran.

but..husband dia x nak pindah sebab nader nie dia nak jaga ayah dia.huhu...baik kan nader nie..
ayah nader nie ada penyakit Alzheimer...so its very dificult untuk jaga orang yang ada penyakit Alzheimer nie...

[wajib baca: movie review the wave]

disebabkan husband dia x nak pindah oversea..simin pun file a divorce kat husband dia..
n sbb tu file nie tajuk a separation..
eh..uols jgn ingat movie nie camnie je...nie baru permulaan tau..
lepas baru berlaku konflik yang hebat..n lebih banyak drama...hahaha..

so nader terpaksa mencari maids untuk menjaga ayah dia...
btw anak dia nak tinggal ngan nader,,,
nader berharap  sgt life dia come back to normal..sbb wife dia xde kan..
tapi..hidup dia berubah...bila something berlaku kat ayah dia..

faham2 jelar..nader nie sayang sgt kat ayah dia..so bila ada sesuatu yang buruk berlaku kat ayah dia..
dia mengamuk lar..n dia salahkan maids dia..
nader lagi marah bila dia dpat tahu yang maids dia tipu dia..
then...something really bad berlaku kat maids dia..
so dari ctu plot movie nie menjadi lebih menarik n dramtik..



nie lar maid dia...tengok kat cni pun dramatic kan..hihi

yuk malas nak cter panjang lebar lagi...sbb nnti spoil plak..
tapi yang yuk nak bgtau...dari idea yang simple...ttng perceraian..pengarah nie dapat build a strong movie..
filem nie menang anugerah oscar ok...so ko rase..best ke x..

tapi...ape yang yuk nak bagtau,,
jika anda dah bosan dengan filem yang cliche n inginkan movie yang lain dari yang lain...anda patut tengok movie..
jika anda ingin movie yang ada plot yang menarik and good editing anda patut tengok movie nie
jika anda minat law anda patut tengok movie nie..
jika anda seorang parents..anda patut tengok movie nie..

[wajib baca: movie review the shallow]

bagi yuk filem a separation nie menarik sbb at first kita akan benci,sakit hati dan salah kan watak antagonit dalam movie a separation nie...but at the end..kita akan bersimpati dengan watak antagonist nie.
last2 kita x tau sape yang patut dipersalahkan..
lepas habis je filem nie..anda akan berfikir sekejap..

hah...klau nak tahu kenapa yuk bgtau kita akan bersimpati dengan watak antaginist...kena lar tngok movie nie...hhihi....

seblum tu meh kita tengok trailer movie nie jap..




sape dah tengok movie nie...cer cter ckit...

1 comment:

  1. If you need your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (no matter why you broke up) you must watch this video
    right away...

    (VIDEO) Text Your Ex Back?

    ReplyDelete

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...