Umur Berapa Bayi Tumbuh Gigi?? | YUK'S TROVE

nuffnag

SALES

Umur Berapa Bayi Tumbuh Gigi??

usia berapa bayi tumbuh gigi


gigi..oh gigi...
gigi merupakan salah satu nikmat dari allah kan..
klau xde gigi camne nak makan..
klau yang dah tua...sanggup buat gigi palsu kan..

tapi..soalan yang sering bermain di benak fikiran ibubapa yang baru melahirakan anak ialah..
umur berapa bayi tumbuh gigi ye??
bukan ape...mereka takut pembesaran anak mereka terbantut...
yelar...rasa cam bayi nie dah besar...tapi gigi xde tumbuh lagi..

so baca sampai habis ye..sape x baca dia rugi..hahaha,,,

[wajib baca: apakah apgar score?]

jangan bimbang..hari nie yuk akan share secara detail umur berapa bayi anda akan tumbuh gigi..
tahukan anda bahawa  gigi  dah mula berkembang dlm gusi sejak dlm kandungan ibu lagi. Oleh tu ada yg dah bergigi masa lahir. Ada yg start tumbuh gigi seawal 3-4 bln. Biasa gigi tumbuh selepas umur bayi lepas 6 bln .

Umur selalunya GIGI SUSU bayi tumbuh.




1. Gigi kacip bawah(2 btg): umur 6 bln.
2. Gigi kacip atas (2btg): umur 8 bln.
(Gigi yg pertama kali tumbuh adalah dua gigi BAWAH paling depan diikuti dua gigi atas paling depan.)
3. Set ke2 kacip atas 2btg: 10 bln
4. Set ke2 kacip bawah 2btg: 10 bln.
5.Set gigi molar pertama (4btg):14 bln.
6. Gigi taring (4 btg): 18 bln.
7.Set gigi molar ke2 ( 4btg): 2-3 thn.
Usia 3 thn, gigi baby tumbuh lengkap seluruhnya.

[wajib baca: jenis-jenis vaksin bayi]

Tanda-tanda gigi mulai tumbuh pada bayi.

1. Mulut baby anda Meleleh Air Liur. Sbb gusinya mula membengkak & produksi air liur banyak drp biasa. Terpaksa anda lapkan dgn kain atau tisu. kulit keliling mulutnya merah & beruam jika anda tidak mengelap air liur tersebut

2. Baby kerap Batuk atau muak. Kerana ia tersedak air liurnya yg banyak kerana otot & saraf mulut belum matang lagi untuk kontrol atau telan air liur yg banyak.

3. Baby kerap Menangis sebab gusi bengkak, merah & alami peradangan sebelum gigi keluar.berikan Mainan Teether daropada silikon yg lembut & kenyal untuk bantunya hilangkan rasa sakit digusi tu.

4. Suka menggigit sbb baby rasa tekanan dari gusinya ketika giginya mau tumbuh. Ia mulai gigit apa yg tercapai kelilingnya wlpun jarinya sendiri. bagi yg breastfeeding....puting tetek ibunya akan digigit baby....Aduui sakit tau!!

5. Baby Sering bangun ketika lena
tak tentu masa krn ia rasa sakit atau gatal pada gusinya sbb gigi nak tumbuh.


[wajib baca: makanan yang dapat membantu baby tidur]

6. Baby Susah makan Karena mulut & gusi rasa tak selesa & ia hilang nafsu makan.

7. Baby Demam kerana peradangan gusinya. Tapi deman bawah drp 38°C je

kredit to: dr abdul rahim nor

klau yang baby dah ada gigi..mesti tanya camne nak jaga gig bayi ye??kena gosok jgak ke..
ok...untuk penerangan lanjut cara-cara untuk menjga gigi bayi yuk share video je..
malas nak tulis,,hahaha..klau dengan video senan ckit  nak faham kan..

cara-cara untuk menjaga gigi bayi


3 comments:

  1. gigi penting bagi aida.
    memang pantang la bila anak-anak lupa gosok gigi.
    kena jaga.
    dari ada gigi 2 btg, aida da start gosok gigi anak.
    alhamdulillah la diorang langsung takde masalah sakit gigi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...bagusnya ida..tegas dlm bab penjagaan gigi anak-anak

      Delete
  2. If you want your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (no matter why you broke up) you need to watch this video
    right away...

    (VIDEO) Get your ex back with TEXT messages?

    ReplyDelete

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...