YUK'S TROVE: August 2017

nuffnag

SALES

Vitamin C Memutihkan Kulit...Betul Ke??

vitamin C memutihkan kulit...fakta @ mitos??


Kami melihat kebelakangan ini rata-rata kaum wanita cuba menggunakan pelbagai cara untuk membuatkan kulit kelihatan lebih putih. Fenomena ini menjadi semakin membimbangkan apabila menjelang musim perayaan. 

Disebabkan keinginan yang tinggi untuk berhias di musim perayaan, mereka cuba menggunakan cara yang boleh memudharatkan diri sendiri.
Cara rawatan yang paling terkenal adalah penggunaan INTRAVENOUS VITAMIN C INFUSION. Iaitu pemberian Vitamin C ke dalam badan yang dimasukkan terus ke dalam saluran darah.

Disini kami ingin menceritakan beberapa perkara berkenaan vitamin C dan juga akan menyentuh berkenaan pemutihan kulit

apakah vitamin C?

Suntikan Dexamethasone Bagi Ibu Hamil

info tentang suntikan Dexamethasone bagi ibu mengandung

Suntikan Dexamethasone Bagi Ibu Hamil

Kenapa Ibu Hamil Perlu Mengambil Suntikan Dexamethasone?

Tiga kali mengandung,kandungan twin dan triplet dua kali terpaksa mengambil suntikan kortikosteroid (I/M dexamethasone) atau nama ringkasnya dexa untuk mematangkan paru-paru bayi di dalam kandungan. Sebenarnya memang ramai juga ibu-ibu hamil yang tidak tahu tentang kewujudan dan kegunaan suntikan ini. Jadi sy nak kongsikan di sini dengan cara yang agak santai agar mudah untuk kita memahaminya.

Petua Merawat Ulser Secara Semulajadi

cara-cara merawat ulser mengunakkan bahan semulajadi


ULSER di bahagian mulut mungkin perkara biasa bagi sesetengah orang. Sesiapa sahaja tidak kira jantina dan umur boleh dijangkiti ulser sama ada di bahagian lidah, dinding dalam mulut atau sekitar tekak.
Walaupun ulser boleh diubati dan tidak berlarutan untuk tempoh lama, namun faktor penyebab masih tidak dikenal pasti.

Factor-faktor penyebab ulcer:

  • tekanan atau kecederaan dalam mulut dan lidah
  •  makanan seperti sitrus atau buah-buahan berasid boleh mengakibatkan ulser atau menjadikannya lebih teruk.
  • berus gigi yang tidak bersesuaian atau berkualiti kadangkala boleh menjadi penyebab ulser.

Apabila berlaku ulser, seseorang akan mengalami beberapa tanda seperti bengkak-bengkak kecil yang pedih di bahagian mulut terutamanya di sekitar lidah, dinding mulut, lelangit atau tekak. Bengkak tersebut berwarna keputih-putihan atau kelabu dan terdapat lingkaran merah sekitarnya.

Ulser amat memedihkan dan kadangkala kesakitan dialami memberi kesan produktiviti seharian. Bagi jangkitan yang teruk, ia datang bersama demam dan kelesuan.

Oleh yang demikian, amat penting bagi seseorang itu menjaga kebersihan dan keselamatan di bahagian mulut agar tidak dijangkiti ulser yang boleh mengakibatkan rasa tidak selesa.

Jadi hari nie saya nak share petua merawat ulser secara semulajadi..senang je..
Kebanyakkan bahan-bahan nie ada kat dapur anda semua


tips merawat ulser secara semulajadi

Sultan Muhammad Al-Fateh

sultan muhammad al-fateh dan kisah penaklukan kota Constantinople

SIAPAKAH SULTAN MUHAMMAD AL-FATEH?

sape kat cni knal dengan sultan al-fateh??angkat tangan..hihi..
klau yang x kenal xpe..nnti boleh baca article yang yuk share nie..
al-fateh nie hebat orangnya,,one of my idol..

al-fateh merupakan icon belia yang hebat,,dia berjaya menakluk kota Constantinople tau..
bukan senang nak takluk kota tu..
yang yuk kagum ialah strategi perang beliau yang herbat...

klau nak tahu...al-fateh nie dapat melayarkan kapal di atas daratan..hebat kan..
klau nak tahu lebih pasal al-fateh dan bagaimana beliau menakluk kota Constantinople...
meh baca article nie...

DETIK - DETIK PENAKLUKAN KOTA CONSTANTINOPLE OLEH SULTAN MUHAMMAD AL-FATEH


Ketika dalam Perang Khandak,Rasulullah SAW pernah bersabda:

"Constantinople (sekarang Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam.Rajanya adalah sebaik-baik raja,tenteranya adalah sebaik-baik tentera." 

(Hadis Riwayat Imam Ahmad)

Movie Review: Incendies

review filem canada,Incendies


ok...hari nie kita review movie daripada canada plak ye..
eventhough cter nie dari canada but dia cakap french ye..
urm..yuk plik jgak lar..kenapa canada cakap french??
sbnarnya dekat canada..official language dia french and eglish..
hihi..yuk baru tahu...
ke uols tahu awal2 lg??..

ok back to filem incendies...filem ini berkisarkan genre drama,war and mystery..
sbb tu filem nie agak menarik untuk yuk review..
movie incendies nie..cerita tentang seorang ibu yang tinggal dia canada telah mati dan  meningalkan wasiat kepada anak kembar mereka..
ok...anak kembar dia seorang lelaki..dan seorang perempuan..

[review movie jepun,confession]

dalam wasiat tu ada 2 pucuk surat...
dalam wasiat tersebut ibunya menyuruh anak perempuan dia menhantar 1 surat tersebut kepada adik-beradik. mereka.yang peliknya...ketika ibu mereka hidup..dia tidak pernah menceritakan pun tentang anaknya yang lain..so kembar tu agak terkejut..

 nie kembar tu...nie ketika mereka membaca wasiat yang ditinggalkan oleh ibu mereka


dalam wasiat tu..ibu dia bgtau yang ketika ibunya muda..dia telah melahirkan anak lelaki.so dia sruh mereka mencari abangnya di negara arab..

manakala tugasan untuk kembar lelaki adalah menghantar satu lagi surat kepada ayah kandung mereka.dalam wasiat bagitahu yang ayah yang memilihara mereka bukan ayah kandung mereka..jadi mereka kena cari ayah kandung mereka..

Umur Berapa Bayi Tumbuh Gigi??

usia berapa bayi tumbuh gigi


gigi..oh gigi...
gigi merupakan salah satu nikmat dari allah kan..
klau xde gigi camne nak makan..
klau yang dah tua...sanggup buat gigi palsu kan..

tapi..soalan yang sering bermain di benak fikiran ibubapa yang baru melahirakan anak ialah..
umur berapa bayi tumbuh gigi ye??
bukan ape...mereka takut pembesaran anak mereka terbantut...
yelar...rasa cam bayi nie dah besar...tapi gigi xde tumbuh lagi..

so baca sampai habis ye..sape x baca dia rugi..hahaha,,,

[wajib baca: apakah apgar score?]

jangan bimbang..hari nie yuk akan share secara detail umur berapa bayi anda akan tumbuh gigi..
tahukan anda bahawa  gigi  dah mula berkembang dlm gusi sejak dlm kandungan ibu lagi. Oleh tu ada yg dah bergigi masa lahir. Ada yg start tumbuh gigi seawal 3-4 bln. Biasa gigi tumbuh selepas umur bayi lepas 6 bln .

Umur selalunya GIGI SUSU bayi tumbuh.

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...