The Geirangerford,Norway yang menajubkan | YUK'S TROVE

nuffnag

SALES

The Geirangerford,Norway yang menajubkan

 The Geirangerford,Norway,travel,melancong,tempat menarik

jom hari nie kita g melancong ke Geirangerford,Norway..
tempat nie cantik sangat n very sesuai dengan yuk yang sukakan mother nature nie..hihi..
camne yuk boleh tahu tempat nie..??
urm cam biasa lar..yuk dapat tahu tempat nie daripada movie the wave.
bila tngok movie the wave tu..ya allah cantiknyer tempat tu...
sampai lupa yang movie tu tentang becana alam yang berlaku kat Geirangerford tu..


based on movie the wave,geologist predict tsunami akan berlaku kat  Geirangerford  Geirangerford .pelik camne tsunami boleh berlaku kat  Geirangerford??kna lar tngok movie the wave.
walaupun bencana teruk akan berlaku kat Geirangerford ia tidak menghalang yuk untuk memasukkan Geirangerford kedalam travel list yuk,..
masuk list jelar..nak pergi x tau dapat ke x...haha...
tapi..tempat nie mmang cantik...



 The Geirangerford,Norway,travel,melancong,tempat menarik
berkayak kat Geirangerford...best nyer...lawa wei..

Geirangerford nie merupakan tempat yang paling ramai dikunjungi oleh pelancong kat Norway nie..n pada tahun 2005 Geirangerford telah diwartakan sebagai tapak warisan dunia oleh UNISCO.
oh..sama ngan pulau Lorde Howe,Ausrtalia yang juga diwartakan tapak warisan dunia..

dekat Geirangerford nie ada 3 air terjun yang famous iaitu the seven sisters,the suitor and the bridal veil.ape yang menarik, air terjun kat Geirangerford nie keluar dari puncak gunung yang tinggi.
the seven sisters dan the suitor nie ait terjun yang mengadap antara satu sama lain...
 The Geirangerford,Norway,travel,melancong,tempat menarik
air terjun the seven sisters dan the suitor


 The Geirangerford,Norway,travel,melancong,tempat menarik
air terjun bridal veil

kenapa air terjun satu lagi tu nama the bridal veil??sbb air terjum the bridal veil jatuh ke atas satu batu dan apabila cahaya matahari kena kat batu tu..uols akan nampak percikan air tu seperti veil yang nipis ada kat atas batu tersebut..wow..mesti cantik..x leh nak gmbar camne..


benda wajib yang anda buat kat Geirangerford ialah menaiki kereta melalui Trollstigen Mountain Road.ketikan melalui Trollstigen Mountain Road anda akan dapat melihat air terjun,guard stone yang sangat menajubkan and pemandangan Geirangerford yang sangat cantik.

 The Geirangerford,Norway,travel,melancong,tempat menarik
Trollstigen Mountain Road yang penuh dramatik...haha..

Trollstigen Mountain Road dibuka pada 1936 dan ia memerlukan skill engineering dan construction yang hebat.Trollstigen Mountain Road mempunyai jalan yang curam 9% dan anda akan melalui 11 selokoh tajam yang seperti hairpin bend...urm..klau sape2 yang selalu mabuk kereta tu...baik jgn pergi Trollstigen Mountain Road nnti ko muntah kan...wat malu je..haha...

cara-cara untuk pergi ke Geirangerford?

KAPAL TERBANG
  • anda boleh ambik flight dari bandar2 besar Norway ke Alesund Airport Vigra.
  • Alesund Airport Vigra merupakan airport yang paling dekat dengan Geirangerford
JALAN RAYA
  • setiap hari akan ada bus express yang bertolak daripada Oslo,Trondheim dan Bergen ke Geirangerford
KERETA API
  • setiap hari akan ada kereta api yang bertolak dari Oslo(5.5 jam) dan Trondheim(4-5 jam) ke Andalsnes,which is stesen kereta api yang terdekat dengan Geirangerford
  • dari Andalsnes anda boleh menaiki bus ke Alesund dan Sjoholtsatau Trollstigen Mountain Road ke Valldel dan Geiranger
KAPAL

 The Geirangerford,Norway,travel,melancong,tempat menarik

  • pada musim summer anda boleh menaiki northbound hurtigruten(Norweigian Coastal Voyage)dari Bergen ke Geiranger.
  • pada musim sejuk hurtigruten tidak memasuki Geirangerford  tapi ia memasuki Alesund.jadi anda perlu ambik bus dari Alesund ke Geiranger.
klau anda nak tahu..movie kartun frozen tu inspired dari Geirangerford nie lar..
patut lar yuk macam pernak tengok je scene Geirangerford nie,,,selain the wave...
rupa-rupanya dalam movie frozen rupanya,,,ingatkan pelabuha dalam cter frozen tu x wujud,,hihi..

 The Geirangerford,Norway,travel,melancong,tempat menarik
Geirangerford menjadi ispirasi untuk filem frozen.

ape tunggu lagi.pack your back..jom kita g ke Geirangerford,Norway..


6 comments:

  1. Lawanyaaaaa!! Impian sungguh nak ke tempat cantik camni tau 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. lawa kan siqah...impian yuk nak g gak kat cni..

      Delete
  2. Replies
    1. cantik..tngok pic pun dah cantik..klau live mesti lagi cantik..

      Delete

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...