Pulau Lord Howe digelar "paradise island" | YUK'S TROVE

nuffnag

SALES

Pulau Lord Howe digelar "paradise island"

Lord Howe Island,Australia


paradise..tular perkataan yang boleh digambaekan tentang Pulau Lord Howe.cantik wei..
klau x cantik..x kan aku nak bgtau uols kan..
camne yuk boleh tahu pasal Pulau Lord Howe..panjang cerita dia haha..
tp yuk pendekkan..kisah nyer bermula bila yuk tngok movie the Shallow..alah..lakonan actress hot blake lively tu...
from there yuk dah jatuh cinta ngan pulau nie..dalam filem the shallow dia x bgtau nama pulau tu,,dia just ckp dkat area mexico..
punya smangat yuk nak tahu pulau nie kat mane..so yuk pun buat lar penyisatan tentang pulau dalam movie the shallow tu..hihi..

goggle punya google,,jmpa lar pasal info ckit..nama pulau dalam movie@filem the shallow tu ialah Pulau Lord Howe,meh biar yuk kongsikan ckit pasal info pasal pulau nie..


Pulau Lord Howe terletak dalam kawasan new south wales,australia.
klau uols nak pergi ke Pulau Lord Howe anda perlau naik flight tau,,bukan feri ye..hihi..
ambik flight dari Sydney atau Brisbane..
perjalanan dengan flight ke Pulau Lord Howe ambik masa kurang dari 2 jam..
wow boleh tajan lama..dah macam nak ke sabah plak..mesti pulau nie terpencil,..no wonder lar lawa..

Pulau Lord Howe nie telah di listkan sebagai tapak warisan dunia..huhu,,
jadi...hanya 400 pelawat sahaja yang hanya dibenarkan untuk melawat Pulau Lord Howe pada satu2 masa..so..uols kna lar book awl2..

xde kereta,xde power line,xde phone reception,nie lar Pulau Lord Howe,cantiknya!!


Pulau Lord Howe nie mmang terpencil,,,sbb xde mobile phone reception..so mmang tmpat yang sesuai untuk lari dari kesibukkan kota n dunia gadget..
the best way untuk pusing2 pulau nie ialah dengan berbasikal...baru lar anda boleh menikmati kehindahan alam kat cni..lagipun kat Pulau Lord Howe kereta mmang terhad n restricted.

[wajib baca: beraya di Pulau Nami]

kat Pulau Lord Howe nie anda x kan dapat tengok power lines atau bagunan yang tinggi2.pulau nie hanya 11 km panjang dan lebar 2,8 km je..so boleh je nak pusing2 ngan basikal..x gedik2 sangat nak guna kereta..hahaha.kat cni hanya ada 300 orang penghuni tttap jadi udara kat cni mmang bersih..dan anda akan dikeliling oleh bukit.wow..x leh banyang,,,mmang lawa,,

nie lar woodhen,species terancam,macam burung kiwi pun ada jgak kan

dekat Pulau Lord Howe nie ada 64 species pokok bunga yang unik dan lebih daripada 130 species burung.kat cni anda boleh tngok woodhen.woodhen nie xleh terbang dan ia merupakan specise terancam dan hnya boleh didapati kat Pulau Lord Howe je tau,,so sblum ia pupus,,,cpt2 g tngok.

Pulau Lord Howe mmpunyai ecosystem yang sngat lawa...pantai dia mmang cntik,,
and boleh snorkling dan boleh tngok bluefish,angel fish dan rainbow-coloured parrot fish.tu blum kiran ngan batu karang yang pelbagai warna dari hijau hingga lar ke purple.

 tengok pantai dia,,,crystal clear water,,,boleh nmpak ikan wei,,

Pulau Lord Howe syurga bagi peminat snorkeling 

bagi mereka yang suka hiking kat Pulau Lord Howe nie pun boleh hiking.Pulau Lord Howe nie ada 2 volcanic peaks iaitu Mt Gower dan Mt ligbird. anda boleh mendaki Mt Gower dengan guided day hike yang termasuk dengan rope assisted climb dekat summit.

for adrenaline junkie..boleh try panjat gunung Gower

camne cantik x Pulau Lord Howe??mestilar cantik kan...klau x.. xkna orang pnggil paradise..
Pulau Lord Howe nie dah msuk dalam list pulau yang yuk patut pergi...masuk list jelar..nak pergi x tau boleh ke x..hahaha..sbb xckup duit nie...tmbah2 ekonomi gawat nie..hihi..
tp...for those yang ada duit lebih,,,boleh lar g melancong kat Pulau Lord Howe nie..konfirm anda akan puas hati.

pulau ape lagi yang lawa ye?




4 comments:

  1. lawa sangat but errr takde phone reception? macam scary ja -,-''

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan lawa..hahaha agak scary but sesuai bg mereka yang nak lari dari dunia gadget..huhu

      Delete
  2. Replies
    1. lawa kan..dah masuk dalam wish list yuk dah nie..

      Delete

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...