simple tips untuk stop anak dari menghisap botol susu | YUK'S TROVE

nuffnag

SALES

simple tips untuk stop anak dari menghisap botol susu

antara perkara yg pling ssah adalah untuk mmbuatkan anak anda untuk
berhenti dr mnghisap botol susu....
sbb tu klau kita prasan ada yg dah smpai 5 thn still hisap botol susu..

spatutnya selepas umur 10-12 bln dah boleh stop..sbb time tu anak anda 
dah mula pndai untuk pnggang cawan...

mak saya sgt marah klau cucu dia hisap botol...
dia ckp buruk sgt tngok hisap botol susu..
sbb tu sume cucu mak saya b4 1 tahun dah stop hisap botol...



kita mngkin ckp bnda nie simple kan...knape lar nak paksa2
anak2 stop hisap botol,,,biarlar...dah bsar nnti,,dia stop...

ok..meh sy nak bg tau..

KENAPA KENA STOP DR MENGHISAP BOTOL??

1) BERISIKO UNTUK MENJADI OBESE
bila kita breastfees n bg formula milk dlm botol secara brterusan..bayi akn mndapat
nutrisi yg lebih,,,,jd baby berpontensi utk mndapat obesity..tu blum kira yg bg air milo 
dlm botol susu....hahaha..

2)MASALAH GIGI
nie bukan sy ckp k..american dental association yg ckp...menghisap botol susu
ketika tidur dipercayai dpt mmbuatkan gigi anak anda rosak.gula dlm susu yg mnyebabkan
gigi rosak..

so,,,,camne nak buat anak berhenti dr menghisap botol susu..

1)MASA YG SESUAI
first masa kna sesuai...tngok anak anda,,dah pndai pengang cawan ke blum??
klau dah pndai..so nie lar masa yg sesuai untuk ajar mereka mnum mnggunakan cawan



2)GUNA CAWAN YG MENARIK
biar anak anda pilh cawan yg mereka minat....supaya mereka seronok untuk 
minum mngunakkan cawan..tapi igt,,cawan plastik ye..jgn bg cawan kaca plak,,

3)CAIRKAN SUSU DALAM BOTOL
nie salah satu tips yg menarik...cairkan susu dlm botol...xpun uols buat lar susu @ air 
dlam botol susu x sedap langsung...n buat yg dalam sedap gler,,,bg kaw punya,,,
konfirm anak x nak mnum dlm botol lg..

4)BUANG JE BOTOL
untuk mngelakkan anak anda dr meminta botol..buang je..klau dia mintak..ckp je botol hilang..
bg minum dgn cawan..bg lar reward ckit...supaya mereka distracted ckit...hihi.
mula2 mmng mereka akn buat hal...menangis lar,,,x nak mnum lar..
uols sabar je..lama2 mereka akn lupakan botol tu,,.

5) PUJI ANAK
jika anak anda minum mngunakkan cawan...puji lar ckit,,,biar anak bangga..
ckp.."wah...anak mama dah besar..boleh minun ngan cawan.." konfirm anak suka..

NIE JELAR TIPS YG SY BLEH AJAR...SELEBIHNYA ANDA KENA CUBA...MULA2 MMNG SSAH,,TP LAMA2 OK LAR,,,

NAK TIPS YG LG SENANG??URM...JGN AJAR ANAK MINUM BOTOL SUSU..HAHAHA.
TIPS NIE LAR YG MAK AKU GUNA...
DIA CKP,,"JGN AJAR ANAK MINUM BOTOL SUSU."
LG,,,DIA CKP....JANGAN MALAS NAK MELAYAN ANAK...AJAR ANAK MINUM GUNA CAWAN..MULA3 MMNG LAR BERSEPAH...ANAK MERAGAM...ANAK X NAK MINUM..

DIA CKP MULA2 JE,,,SABAR CKIT...LAMA2 OK..
KAU NAK BUANG HABIT ANAK DR HISAP BOTOL SUSU LG SUSAH,,,SO PILIH,, SUSAH 
SEKARANG @  SUSAH NNTI...HUHU...

1 comment:

  1. TeethNightGuard is offering personalized fitting and highest quality customized teeth protectors.

    ReplyDelete

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...